Borderland träffar Hjärnkoll i Stockholm
50839
post-template-default,single,single-post,postid-50839,single-format-standard,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Träff med (H)järnkoll i Stockholm

Onsdagen den 21.9. var en spännande dag. Först hade jag äran att föreläsa på Raseborgs Handikappsråds möte. Jag pratade bl.a om hur psykisk ohälsa kan påverka vardagen. Efter mitt framträdande blev jag bjuden på kaffe, och några mötesdeltagare kom och pratade med mej. Det är alltid lika trevligt när människor kommer och tackar, frågar och berättar. Tack vare alla dessa möten med olika människor känns det som att jag gör något viktigt och meningsfullt.

Efter handikapprådsmötet sprang jag till tågstationen, och åkte med tåget till Åbo hamn. Jag hade i egenskap av regionansvarig för KoKoA rf fått bidrag och möjlighet att åka till Stockholm på studieresa. Vi var en grupp på knappt 20 personer som åkte.

Jag hade stämt träff med riksförbundet Hjärnkoll i Stockholm på torsdag. Hjärnkolls viktigaste uppgift är att sprida öppenhet och kunskap om psykisk ohälsa. De utbildar ambassadörer, som motsvarar Finlands erfarenhetsexperter. Ambassadörerna leder utbildningar, startar diskussioner, arrangerar etikcaféer och mycket annat – på skolor, arbetsplatser, myndigheter och ute i samhället. De syns och hörs också ofta i media.

Jag blev varmt mottagen av Lou och hennes arbetspartner på Stockholmskontoret. Vi hade jättefina diskussioner om ambassadörskap och erfarenhetsexpertis. Vi diskuterade våra egna bakgrunder och jämförde praxis i Finland och Sverige. Det var väldigt intressant att höra om hur de gör och fungerar i Sverige.

Fast det finns många olikheter i våra sätt att jobba och organisera verksamheten, fanns det också många likheter. Den största gemensamma faktorn är nog ändå den, att vi tycker att det bör talas mer öppet om psykisk ohälsa. Endast genom ökad information och öppenhet har vi en chans att minska på fördomarna och avstigmatisera psykisk ohälsa.

hjarnkoll

Hjärnkoll har några kändisar som gått med som förebilder för verksamheten, t.ex idrottare och skådespelare. Det är viktigt att föra fram att vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa, oberoende av bakgrund, familjeförhållanden, social status etc. Vi diskuterade också kring att det borde talas mer om psykisk ohälsa redan i tidigare skolålder. Då kan man lättare fånga upp barn som håller på att fara illa.

Jag lämnade Hjärnkolls kontor med en fin känsla. Huvudet var fyllt med information och nya insikter, och hjärtat kändes varmt av den trevliga atmosfären som rådde på vårt möte. Väskan var fylld av intressant material att läsa.

Jag är tacksam över möjligheten att åka till Stockholm, möjligheten att träffa Hjärnkoll, och möjligheten att träffa nya människor under resan. Tack KoKoA rf, tack Hjärnkoll, tack ni alla andra som var med på resan.

För att citera Hjärnkoll: ”Våga prata – våga fråga!”

No Comments

Post a Comment