Lucka 1: "man ser på en människa om den är psykiskt sjuk." - Borderland
51058
post-template-default,single,single-post,postid-51058,single-format-standard,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lucka 1: ”man ser på en människa om den är psykiskt sjuk.”

När jag var yngre, trodde jag själv att psykiskt sjuka människor såg ut på ett visst sätt. Jag trodde att de såg ut som i filmen Gökboet, eller att de gick omkring med hasande steg, med dreglet rinnande i mungipan. Eller att de hade en massa tvångsrörelser, eller att de krumryggade gick omkring och talade för sig själv.
Så är det ju faktiskt inte. Visst, ibland kan sjukdomar av alla de slag synas utåt, men lika ofta är de osynliga. En person med t.ex. depression ser inte ut på ett speciellt sätt. En som lider av burnout ser helt vanlig ut. Ångest, fobier eller annat syns inte utanpå. En psykiskt sjuk person har lika stor rätt att klä sig anständigt, borsta sitt hår eller sminka sig som vem som helst, om den vill. Den behöver inte gå omkring i en potatissäck och ha spretigt hår.

Det att en sjukdom inte syns utåt, betyder inte att den inte är ”på riktigt”. En psykisk sjukdom kan vara allvarlig, ibland till och med livshotande, fast personen ser helt ”normal” ut. Därför förstår jag också varför det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför en person är sjukskriven, fast den ser frisk ut.

Många drar förhastade slutsatser om människor och sin omgivning på basen av yttre faktorer. Men alla borde lära sig, att allt inte syns.
Men jag efterlyser mer förståelse kring osynliga sjukdomar. Det gäller givetvis både psykiska och somatiska sjukdomar. Döm aldrig en person på basen av dens utseende eller övriga yttre attribut. Om nån berättar för dig att den lider av burnout, depression, cancer eller vad som helst, nedvärdera aldrig dennes tillstånd eller mående med att säga att den ser så snygg/fräsch/pigg ut. För jag vågar påstå, att varje sjuk människa hellre skulle vara frisk än snygg.

Våga lyssna – döm inte.

No Comments

Post a Comment