Lucka 2: "Det är trendigt att ha en diagnos" - Borderland
51066
post-template-default,single,single-post,postid-51066,single-format-standard,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lucka 2: ”Det är trendigt att ha en diagnos”

Många gånger har jag hört fraser som att ”förr fanns det inte så mycket sjukdomar”, ”inte hade man tid att vara deprimerad förr”, och att ”det är så trendigt med all världens diagnoser och bokstavskombinationer”. Jag får kalla kårar varje gång jag hör sådant. Självklart fanns det sjukdomar av alla de slag förr, man bara inte visste vad det var fråga om. Forskningen, medicinen och vetenskapen har ju gått framåt, och vi kan idag diagnostisera sådant vi inte kunde för  50-100 år sedan.

Däremot kan jag hålla med om att det börjar vara trendigt att tala om saker och ting mer öppet. Det är jag glad för. Skådespelare, idrottare och andra kändisar berättar om sina olika sjukdomar, diagnoser, eller ”bokstavskombinationer”. Det att det talas öppet, gör att sådana personer som kanske mår dåligt men inte riktigt vet varför, kanske också vågar prata och ta reda på, och få hjälp om det behövs. Det tycker jag att är en positiv trend.

Förr var människor nog precis lika sjuka, men de som var riktigt sjuka spärrades in på ”dårhus” eller sattes i fängelse, de isolerades från samhället och gömdes undan. Ofta dog de tidigt, antingen av sina sjukdomar, av vanvård eller genom självmord. Ofta trodde man att någon var besatt av djävulen, eller att det var någon form av Guds bestraffning att en människa var avvikande till sitt beteende.

Att säga att burnout eller depression är trendigt, är väl som att säga att det är trendigt att vara flykting. För varje dag får vi ju läsa om flyktingströmmar, gränser, drunknade flyktingar, flyktingkriser, och flyktingbarn. Visst hör ni ändå att det låter makabert att säga att det skulle vara trendigt att vara flykting? Lika makabert är det att säga att någon är psykiskt sjuk för att det är trendigt. Det är inte heller trendigt att vara homosexuell. Det är inte trendigt att vara feminist. Men för att få förändring i samhället, måste man prata, prata, prata och lyfta fram. Föra fram. Diskutera, argumentera, berätta, lyssna.

Jag är ingen trendig person. Jag har inte mina diagnoser för att det är trendigt. Jag skulle hellre vara utan dem.

 

2 Comments
  • Väldigt bra skrivet! Tycker också det är hemskt att folk kallar sjukdomar för trendigt, som om folk bara skulle gå omkring och låtsas. Speciellt psykisk sjukdom hör man sånt om, vilket är riktigt hemskt!
    Vad roligt att du har en bloggjulkalender. Har stressat så mycket att jag inte ens märkt det. Ska kika in här oftare nu när läget är lite lugnare 🙂

    3.12.2016 at 18:36

Post a Comment