Lucka 3: "Motion är bästa terapin" - Borderland
51075
post-template-default,single,single-post,postid-51075,single-format-standard,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lucka 3: ”Motion är bästa terapin”

När man utgår från ett holistiskt synsätt, är det givetvis väldigt viktigt att ha en balans mellan det psykiska och det fysiska, även det själsliga. Men när är man är svårt drabbad av sjukdom, tappar man den balansen. Om man lider av depression, speciellt svår depression, orkar man inte motionera, hur man än på ett logiskt sätt förstår att det skulle vara bra för en.

När man insjuknar i en psykisk sjukdom, är man inte sig själv. Ens riktiga jag försvinner bakom sjukdomen. Man vet att kärnan finns där nånstans, men man når inte fram till den. Däremot försvinner inte ens intellekt. Men när hela ens världsbild blir förvrängd, inget längre är som förr, och man bara mår fruktansvärt dåligt, hjälper intellektet inte så värst mycket. Man förstår att man borde röra på sig för att må bättre, men kroppen lyder inte. Hjärnan lyder inte. Det hjälper varken med hot eller peppning, man måste bli lite friskare innan man orkar ta itu med sitt kroppsliga välbefinnande.

Ingen annan ska nånsin säga åt en person vad som är ”bästa terapin”. För en som är sjuk, är bästa terapin någon slags psykoterapi, ofta kombinerad med medicin. När man med hjälp av dem har kommit lite på fötter, kan man börja söka komplement till sitt välbefinnande. För någon kan det vara meditation, motion eller musik. För någon annan kan det vara ett husdjur, handarbete eller vad som helst.

”Ta en frisk promenad i naturen, det hjälper!” Snälla ni, det hjälper inte. Ingen säger åt någon med t.ex cancer, diabetes eller ett benbrott, att det nog går över med en frisk promenad. Det säger ju redan det sunda förnuftet. Varför skulle en psykisk sjukdom då heller botas med promenader?

 

2 Comments
  • Ja precis, vilken bra julkalender du gör! Superbra inlägg hittills!

    3.12.2016 at 18:56

Post a Comment