Lucka 18: Psykisk vs Fysisk sjukdom - Borderland
51224
post-template-default,single,single-post,postid-51224,single-format-standard,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Lucka 18: Psykisk vs Fysisk sjukdom

Fortfarande, år 2016, är det lättare att ha en fysisk sjukdom än en psykisk. Fysiska sjukdomar går att se, de går att mäta, de går att vårda på ett mer konkret sätt. Psykisk sjukdom syns inte alltid lika tydligt, och många saknar kunskap om den. Det är mycket lättare att gå till läkare med en fysisk krämpa, än att gå dit med diffusa psykiska symtom.

Jag lever ju med en person som har en somatisk sjukdom, så jag har så att säga kunskap från bägge sidor. Conny har följt med min resa för att få hjälp med psykisk ohälsa, jag har följt hans resa för att få hjälp med sin fysiska ohälsa. Hans resa har inte varit lätt, men allt det praktiska har varit enklare för honom. Han har haft ett problem, han har tagit kontakt till läkare, blivit slussad vidare till den som vet och kan mest och bäst, fått medicinering, blivit opererad, blivit omskött och vårdad.

För mig har det varit annorlunda. Det är inte alltid lätt att hamna rätt när man insjuknar psykiskt. Vem ska man ringa? Vad ska man säga? Vart ska man sen? Vem har ansvaret, vem har helhetsbilden?

Nästan vilken som helst läkare kan skriva ut antidepressiva läkemedel. Men vad som händer sedan, är ganska mycket upp till patienten själv. Ska du ha terapi (vilket oftast behövs som kompletterande vårdmetod) får du själv börja söka reda på lämpliga terapeuter. De växer inte på träd, de har olika inriktningar, de kostar olika, vissa är FPA-behöriga, vissa inte. Där ska man sen som sjuk börja surfa runt och ringa runt, och gissa sig till vilken terapeut som eventuellt kunde hjälpa en på vägen mot ett friskare liv. Det är inte lätt.

För jämförelsens skull kunde vi ju ta ett grovt (och på flit överdrivet) exempel: Om person X får veta att hen har en tumör. Hur tror ni hen skulle uppfatta vården, ifall hen skulle bli hemskickad med en burk tabletter, och rådet att googla kirurger. Så skulle hen sitta hemma vid datorn, googla kirurger, och enligt bästa förmåga försöka gissa sig till vilken det skulle löna sig att gå och operera sin tumör. Vem har mest erfarenhet just kring denna sorts tumör? Hur erfaren är denna kirurg? Är kirurgen FPA-behörig? Godkänner FPA denna kirurg så att hen kan få FPA-ersättning för ingreppet? Godkänner sjukförsäkringsbolaget denna kirurg? Vad kostar det att gå och operera sig hos denna kirurg? Osv.

Det låter absurt. Och lite absurt är det faktiskt, i mina öron, att man som psykpatient ska bli påtvingad ett så stort arbete och ansvar för att få bra hjälp. (Här påpekar jag att läget är annat om du är inom specialsjukvården, då är det lite annorlunda).

Jag har haft turen att ha råkat hitta rätt på mina första försök, men jag vet att många inte haft det lika lätt. För terapeuter är inte vem som helst. Det måste finnas rätt personkemi för att det ska fungera. Det ska finnas yrkeskunskap, erfarenhet, rätt inriktning. Dessutom vill man oftast ha terapi på sitt modersmål, det är inte heller så lätt, speciellt på större orter.

Vi läser ofta i media rubriker i stil med: ”Fru X övervann sin cancer, och sprang nu ett halvmaraton, vilken kämpe!”
Aldrig har jag ännu stött på någon rubrik där jag skulle få läsa hur någon övervunnit sin psykiska sjukdom och har sprungit halvmaraton.
Har du?

6 Comments
 • Kroniskt sjuk (fysiskt)
  Svara

  Försök lyfta fram psykisk ohälsa utan att jämföra med fysiska sjukdomar. Det är som om du hela tiden försöker poängtera att det är lätttare med en fysisk sjukdom. Visst, du har skrivit att din man lider av en sjukdom. En sjukdom han har fått behandling för och som fungerat för honom. Fint så! Världen består dock inte av era två sjukdomar. Han har haft tur. Du har inte kunskap från bägge sidor, endast av era två sjukdomar! Finns massor med människor med fysiska sjukdomar som bollas hit och dit, som inte får svar, får mediciner som inte hjälper, ingen tar på allvar, blir bemötta dåligt av rådlösa läkare, lider dagligen och är maktlösa inför myndigheterna.

  Fysiska sjukdomar syns ej heller utåt? Vet du när du möter en person med; cancer, reuma, hjärtfel, aids, fibromyalgi, diabetes, chrons, kronisk smärta mm. Vet du att de är sjuka? Vet du vilket helvete de lever i och att det är lättare än ditt liv?

  Själv tycker jag det är skönt att ingen ser min sjukdom. Det gör mej stark att inte endast vara min sjukdom.

  Undervärdera ej fysisk smärta. Smärta som gör att varje rörelse känns som om kroppen exploderade, man kommer ej därför ur sängen. Fysiskt omöjligt. Smärta som gör man önskar att livet skulle ta slut. Som styr hela ditt liv, varje dag. Det tar även hårt på psyket. Hur tror du det är att leva med? Lättare än med en psykisk sjukdom? Du får tänka så om det gör din vardag lättare, men hoppas du skulle förstå att det inte är så svart och vitt.

  Jag har av nyfikenhet några gånger vart in och läst din blogg, men lovar mej varje gång att inte upprepa. Blir ledsen och besviken. Varför känns det som om ingen mera kan lyfta fram ett ämne och prata om det, utan att trampa på något/någon annan. Stå upp för din kamp, men dissa ingen annans! Resultatet blir att de enda som hurrar för dej är de som är i din sits, dvs de som lider av psykisk ohälsa. Resten slår dövörat till. Och antar att det just är ”resten” du vill nå med ditt budskap.

  19.12.2016 at 00:56
 • Kroniskt sjuk (fysiskt)
  Svara

  Visst du har poängterat att du inte jämför, dock gör du det ändå i de jag råkat läsa! Din avsikt är kanske inte att göra det, men tyvärr såhär upplever jag det då jag läser din text.

  Min poäng var just det du nu skrev, att du inte kan tala för alla sjuka, sjukdomar. Kanske du därför kunde skippa stora begrepp som fysiskt sjuka, undvika missförstånd och fokusera dej på det du har erfarenhet av, psykiska sidan.

  Jag vet vad BPD innebär. Förstår därför mycket väl varför du skriver och upplever som du gör. Betyder dock inte att det rättfärdigar ditt sätt att få fram ett viktigt ämne.

  Det att du genom att lyfta fram en sjukdom skulle betyda att du per automatik skulle dissa en annan är nonsens. Inte kan du genom att föra en blogg om diabetes, dissa någon med cancer. Det gör du endast genom att jämföra dessa två på ett orättvist sätt. Att du genom att föra en blogg om barn skulle dissa barnlösa? Är man intresserad av barn så läser man barnbloggen. Oberoende om man har barn eller inte. Precis som man läser din blogg om man är intresserad av att veta mer om psykiskt illamående. Vilket jag då gjorde, men vill ju inte läsa att du har åsikter om min värld och hur lätt du tror jag/vi har det. Man vill ju inte läsa att barnbloggaren har nedvärderande åsikter om barnlösa osv. Ville få dej att öppna en viktig diskussion på ett ”renare” sätt. Kan vara en utmaning, jag förstår även det, men det skulle vara till fördel för denna sak tänker jag.

  20.12.2016 at 15:04
 • Kroniskt sjuk (fysiskt)
  Svara

  Tack för att du tog dej tid att diskutera med mej, trots att vi har lite olika åsikter och erfarenheter. Önskar dej och din familj en god jul och ett gott nytt år!

  21.12.2016 at 22:58

Post a Comment