Behandlingar - Borderland
depression, behandling, ssri, medicin, lyckopiller, psykofarmaka, venlafaxin, mirtazapin, vård, vårdmetod, ångest, GAD
50650
page-template-default,page,page-id-50650,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Behandlingar

Den vanligaste vårdmetoden vid svåra fall av depression är en kombination av mediciner och terapi. När man är som sjukast kan man oftast inte påbörja terapi, man måste komma på fötter med hjälp av medicinerna först. Det finns givetvis undantag, men jag fokuserar här på det allmänna, samt det som jag varit med om själv. Jag poängterar ännu att jag varken är psykolog eller medicinskt kunnig. Det jag skriver, gör jag helt utgående från mina egna erfarenheter.

När jag sökte vård år 2009 var jag ett vrak, en blek skugga av mig själv.

Jag vägde 46 kg, var farligt mager, hade tappat mycket hår, jag hade inte sovit på flera månader. Det var nära att jag hade tagits in på avdelning, men med stöd och hjälp från nära och kära kom jag långsamt på fötter hemmavid. Jag påbörjade medicinering och hade regelbunden kontakt till vårdteamet. Efter ett drygt halvår var jag i såpass mycket bättre skick, att jag fick börja i intensiv psykoanalytisk psykoterapi.

Jag har haft turen att hitta en bra psykiater, en bra terapeut och en bra medicinkombination, jag vet att alla inte har lika bra tur. Trots att jag har ätit väldigt kraftfulla mediciner, har jag inte lidit desto mer av biverkningar. Personligen har jag inte heller blivit varken avtrubbad eller känslofattig av medicinerna som många påstår, utan tvärtom. Tack vare medicinerna har jag kunnat se livets färger och känt känslor igen.
Förutom den professionella vården har jag också försökt göra mitt bästa för att själv påverka mitt mående. Jag har gått en mindfulness meditationskurs, jag har skrivit, jag har lyssnat på musik, jag har försökt äta vettigt och regelbundet. Jag har köpt olika avslappningsappar till telefonen, läst böcker, bloggar och artiklar kring dessa ämnen. Faktum är, att mediciner och terapi hjälper en massor på vägen mot tillfrisknandet, men det största arbetet får man göra själv.