Diagnoser - Borderland
depression, svår, borderline, panikångest, GAD, syndrom, ångest, psykisk, sjuk, ohälsa, hälsa
50643
page-template-default,page,page-id-50643,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Diagnoser

Jag var första gången i kontakt med mentalvården redan i gymnasiet. Andra gången under studietiden, men då avbröts kontakten då sommaren kom emot med semestrar och sommarjobb. Sedan gick det flera år innan jag till slut sprang med huvudet före in i den berömda väggen. Det hände år 2009. Jag har under årens lopp tampats med problem som bl a :

  • svår depression med somatiska symtom
  • svår återkommande depression
  • social fobi
  • panikångest
  • GAD (general anxiety disorder)
  • borderline

Som värst har sjukdomarna överlappat varandra, och mitt mående har varit riktigt katastrofalt dåligt.

Psykiatriska diagnoser är svåra att sära på, och därför har jag bestämt mig för att inte bry mig så hemskt mycket om dem. Jag har i stället vid varje “återfall” lagt all fokus på att kämpa för att få rätt och bra vård, att bli frisk och återgå till ett normalt liv. Min grundsjukdom är depression, och med den stämpeln får jag leva kanske resten av livet.

Mina sjukdomar är inget jag själv valt. Mina sjukdomar är inget jag kunnat påverka själv. Mina sjukdomar kan man inte “tänka bort” eller promenera sig frisk ifrån. Mina sjukdomar är gravt invalidiserande när de är som värst. Mina sjukdomar har varit nära att kosta mig livet, men som tur sitter jag här idag och skriver detta.

Det finns inte heller någon exakt orsak till mina sjukdomar. Kanske det finns en genetisk belastning, kanske allt hemskt jag varit med om har fått sjukdomarna att bryta ut. Det relevanta är ändå inte att fråga sig varför någon blir sjuk, utan hellre fråga sig vad man kan göra för att bli frisk.

Man behöver inte heller se ut som Jack Nicholson i filmen Gökboet när man är psykiskt sjuk. Man kan se ut som jag. Man kan se ut som du. Man kan se ut precis hur som helst. Man kan också skratta fast man är sjuk. Man kan också diskutera, gå på kaffe eller träffa vänner. Men ibland kan man inte borsta tänderna, äta eller knappt ens gå på wc.