Diagnoosit - Borderland
depression, svår, borderline, panikångest, GAD, syndrom, ångest, psykisk, sjuk, ohälsa, hälsa
50890
page-template-default,page,page-id-50890,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor child-child-ver-1.0.0,vigor-ver-1.11, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Diagnoosit

Olen ollut ensimmäisen kerran yhteydessä mielenterveyshoitoon jo lukioaikana. Elin kuitenkin monta vuotta hoitamattomana, kunnes seinä tuli vastaan vuonna 2009. Sen jälkeen olen kamppailut mm seuraavien ongelmien kanssa:

  • vaikea masennus (+somaattiset oireet)
  • vaikea, toistuva masennus
  • sosiaalisten tilanteiden pelko
  • paniikkihäiriö
  • GAD (yleinen ahdistuneisuushäiriö)
  • Borderline

Vaikeimillaan olen kärsinyt monesta häiriöstä samanaikaisesti, ja vointi on ollut pahin mahdollinen.

On vaikeaa erotella psykiatrisia diagnooseja, monet oireista sopivat moneen mielenhäiriöön. Tämän takia olen päättänyt olla välittämättä tarkoista diagnooseista. Sen sijaan olen käyttänyt kaikki voimavarani siihen, että saisin hyvää ja oikeaa hoitoa, ja että tulisin terveeksi ja pääsisin jälleen nauttimaan ”normaalista” elämästä. Perussairauteni on kuitenkin masennus, ja se leima minulla on ehkä loput elämästäni otsaan painettuna.

En ole valinnut mitään sairauksistani. En ole voinut vaikuttaa niihin millään tavalla itse. Minun sairauksia ei pysty parantamaan positiivisella ajattelutavalla tai reippaalla kävelyllä luonnossa. Sairauteni ovat vaikeasti invalidisoivia kun ne iskevät täydellä voimalla. Sairauksieni takia olen käynyt lähellä kuoleman portteja, mutta onneksi istun tässä tänään kirjoittamassa tätä tekstiä.

Ei myöskään ole mitään tarkkaa syytä sairauksiini. Ehkä suvustamme löytyy geneettinen taakka, ehkä kaikki elämäni vaikeat tapahtumat ovat olleet osasyy sairastumiseeni. Tärkeintä ei kuitenkaan ole kysyä miksi joku sairastuu, tärkeämpää on kysyä, mitä voi tehdä parantuakseen ja voidakseeen hyvin.
Olet ehkä nähnyt Jack Nicholsonin tähdittämän Käenpesä-elokuvan. Moni luulee, että mielenterveyspotilas näyttää sen elokuvan päähenkilöiltä. Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa. Mielenterveyspotilas voi näyttää minulta. Tai sinulta. Tai miltä tahansa. Masentunutkin voi joskus nauraa. Masentunut voi myös keskustella, käydä kahvilassa tai tavata ystäviä. Mutta joskus ei pysty edes harjaamaan hampaitaan, syömään, tai edes nousemaan sängystä.